duminică, 26 noiembrie 2017

Dă muzica mai tare! Taximetriști la Cluj cu bune și cu rele. Și protestele.

Nu știm care este opinia oamenilor în general cu privire la taximetriști și la războiul lor cu UBER dar recent am văzut opinia unui taximetrist din Cluj cu privire la protestele firmelor de taxi, asociațiilor ale transportatorilor in regim taxi și trebuie să discutăm un pic despre asta.

Pe pagina Povestiri din taxi a fost postat următorul mesaj: Zilele astea, in Cluj și București, taximetriștii protestează împotriva celor care fac transport, ilegal, de persoane (Uber și taxify), până aici toate bune și corecte. De lăudat inițiativa celor de la GoodCab, e clar că acolo există un grup foarte omogen, care gândesc și acționează la fel, de altfel patronul (sau mai corect acționarul majoritar) al acestei companii de taxi, e singurul care participă la aceste proteste și se implică în toate acțiunile care vizează interesele taximetriștilor, felicitări Gabi. Restul stau relaxați in birouri, fără să miște un deget, și nu doar ei. Nu am văzut niciun operator, care are mai multe mașini, să se implice, să participe, pentru ca, hai sa fim realiști, e interesul lor, nu al șoferilor, ei trebuie să își apere afacerea, nu șoferul, toți stau și se scobesc, la premolari, cu scobitoarea, și așteaptă, scarpinandu-se pe burta, să le vina chiria pe mașina.

Asta e singura preocupare, a marilor operatori, aia cu zeci de mașini, am mai spus asta și o repet, niște fripturiști. Cei de la GoodCab sunt in altă lume, acolo totul e organizat și toți sunt la fel, fără excepție, cu regret o spun, sunt singurii care chiar apară interesele taximetriei. Nu am auzit niciun mare operator să spună șoferilor "mai băieți, azi nu plătiți chirie, dar mergeți la protest" nu tata, dă-i in pula mea de prosti, să lucreze și să aducă chiria, să facă je curul mare, dă-i in pula mea, pe fraierii aia care protestează, că dacă le reușește oricum profit și eu de munca lor, chiar daca nu am făcut nimic. Asta e mentalitatea marelui patron, in taximetrie, de asta a ajuns, atât de jos, taximetria.

Oamenii aia, care zilele astea se opresc din lucru, pentru a-și cere drepturile și respectarea legii, sunt aceeași de ani de zile, mereu aceeași, ei s-au luptat pt tarif, pt standuri, etc. Eu nu ii judec, pt că și-au făcut dispecerat, era normal să fie așa, ei văd altfel taximetria, personal mă regăsesc, total, in conceptul lor și îi stimez foarte mult. Vocea taximetriștilor, o să se facă auzită, doar când marii operatori si patronii dispeceratelor, o să lase aroganta la o parte și o să iasă in strada, alaturi de șoferi.

Nu vreau sa minimalizez meritele, taximetriștilor de la toate firmele, care participă la proteste, va respect maxim, dar o spun cu toată responsabilitatea, respect maxim GoodCab. Drumuri bune.

Hai să recapitulăm ceva: Cea mai mare firmă de rezervări hoteliere din lume, nu are nicio proprietate. Airbnb. Cel mai mare comerciant din lume, nu are nici un depozit și nici un produs. Alibaba. Cea mai mare firma de taxi din lume nu are niciun taxi. UBER. Cea mai populara firma de comunicare media din lume nu produce știri. Facebook. Lucrurile se schimbă iar noi trebuie să ne adaptăm. Cred că protestele în domeniul economic sunt de domeniul trecutului cu atât mai mult cu cât a protesta împotriva inovației este o greșeală principială. Dacă taximetriștii vor să-și unească forțele împotriva UBER sau taxify ar trebui să o facă prin creșterea standardelor și a serviciilor. Nici măcar minimum necesar din cerințele clineților nu sunt satisfăcute de taximetrele tradiționale: plata cu cardul, evaluarea șoferilor online, transparența și seriozitate.

Tocmai pe Facebook a venit și exemplul concret de nesimțire și inconștiență a unor șoferi de taxi ce nu pot fi identificați și sancționați de clienți, așa cum o poți face pe UBER: Dan a povestit că mergea cu un taxi în Cluj și se auzea un ticăit. L-a întrebat pe taximetrist ce se aude iar răspunsul a fost demențial: A ! Nimic domnu…Am o problemă la rezervorul de gaz… Dar dacă vă deranjează dau muzica mai tare!

În concluzie, va mai trebui să treacă mult timp până când protestele vor fi soluția ultimă pentru taximetriști. Sunt prea puțini cei care fac cu pasiune și corectitudine, meseria asta, cei care se simt acasă, doar la volan. Timpul să arătați că solidaritatea din breasla asta(de taximetrist) nu e doar o amintire, din trecutul îndepărtat se referă la lupta voastră să scoateți dintre voi toate persoanele care vă denigrează prin acțiunile lor și prin modul în care se raportează la viața de taximetrist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu