vineri, 5 ianuarie 2018

Nu poti fi un taximetrist bun daca nu ai vazut "Taxi Driver"

Dacă aş putea, aş condiţiona eliberarea autorizaţiei de taxi de vizionarea filmului clasic „Taxi Driver”. Nu pentru că toţi taximetriştii seamănă cu Robert de Niro şi nici măcar pentru că ar fi toţi nişte inadaptaţi, ci pentru că filmul e o capodoperă. În plus, el poate fi urmărit online pe YouTube, e drept, fără traducere în română (https://www.youtube.com/watch?v=f3FfYmi6COU )

Robert de Niro e unul dintre actorii mei preferaţi. Nu doar că e un actor mare, cu două Oscaruri la activ şi care a jucat în filme imposibil de ignorat, dar şi pentru că are un farmec numai al lui, un stil inconfundabil de a juca şi de a-şi rosti replicile. Iar într-un clasament întocmit de WatchMojo.com, care a adunat laolaltă cele mai bune scene în care a jucat Robert de Niro, cea din „Taxi Driver”, în care personajul Travis Bickle se uită în oglidă şi întreabă repetitiv “You talkin’ to me?!” (https://www.youtube.com/watch?v=-QWL-FwX4t4 ) este cotată drept cea mai bună din top 10 (https://www.youtube.com/watch?v=jw_d63R4orY ).

Travis Bickle este un tânăr din New York, în anii ’70, suferind de insomnie şi care îşi ia un job ca taximetrist. Această slujbă de noapte într-un oraş mare şi pestriţ îl face să cunoască aspectele necurate, sordide ale vieţii. În acelaşi timp, se îndrăgosteşte de Betsy (Cybill Shepherd), însă nu reuşeşte să se apropie de ea, pentru că tânăra îl respinge. Travis începe, astfel, să simtă că nu se mai poate adapta lumii în care trăieşte şi are gânduri violente. Ele îi sunt accentuate când o cunoaşte pe Iris (Jodie Foster), o fată naivă, care a fugit de acasă pentru a se prostitua de dragul peştelui ei, Matthew „Sport” Higgins (Harvey Keitel). 

Regizorul Martin Scorsese, cu care Robert de Niro a colaborat mult de-a lungul carierei, nu se fereşte de scenele violente. Memorabil este şi momentul în care, după ce a împuşcat mai mulţi bărbaţi, Travis, rănit şi trântit pe canapea, fără să mai aibă gloanţe în pistol, dă ochii cu poliţistul şi, cu degetul îndreptat spre tâmplă, mimează că se sinucide, în timp ce de pe mână îi picură sângele. Zâmbetul lui stins din acea clipă nu poate fi imitat de nimeni.

Filmul trebuie văzut şi pentru a face o comparaţie. Toţi actorii pe care i-am enumerat erau, în 1976, când s-a filmat “Taxi Driver”, foarte tineri. Între timp, au ajuns nume de referinţă la Hollywood. E interesant de observat cum jucau la vârsta aceea fragedă şi, de ce nu, cum li s-a schimbat în timp înfăţişarea.

De aceea vă spun: dacă vreţi să fiţi taximetrişti buni, neapărat să vedeţi “Taxi Driver”. E un film de neratat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu